top of page
S2N.jpg
S2N title.png

Even voorstellen, het bedrijf Second2New dat bestaat uit 3 mensen: Mike, Brigitte en Michel. Alledrie met een andere achtergrond, maar ze kennen elkaar al héél lang. Mike en Michel kennen elkaar sinds de studententijd, Mike en Brigitte waren ooit collega’s, en zijn inmiddels al jaren ook privé samen.

Oude onderdelen beschikbaar en toegankelijk maken
S2N presentation quote 1.png

Het is tijdens een van deze Oldtimerdagen dat het kwartje voor Second2New valt. Brigitte werkt op dat moment steeds meer met 3D-technieken in de zorg, terwijl het in dezelfde periode begint op te vallen dat het alsmaar moeilijker wordt om met klassieke auto’s te blijven rijden door onderdelenschaarste. Het idee ontstaat dat je eigenlijk bestaande onderdelen zou moeten kunnen scannen en repliceren, zolang ze er nog zijn. In de hierop volgende zoektocht naar passende 3D scanners snapt iedereen waarmee ze praten wel de toepasbaarheid bij oude auto’s, maar er zijn nergens aanbieders. Ja, heel af en toe bij extreem exclusieve restauratietrajecten en daarom dus heel kostbaar.

 

Dat is het moment waarop de drie besluiten bij elkaar te gaan zitten en te bekijken hoe ze dit zelf van de grond zouden kunnen krijgen. Het concept begint dan al vaste vorm aan te nemen en heeft een belangrijk uitgangspunt: alle onderdelen van oude auto’s beschikbaar krijgen en toegankelijk maken voor iedereen. 

 

En nadat ze het eens zijn geworden over de opzet gaan ze de boer op met het idee en krijgen ze al snel de financiering rond om een paar jaar vooruit te kunnen.

In de loop van de tijd heeft zich bij allemaal een passie voor oude auto’s ontwikkeld: “…Het is de lol dat die dingen nog rijden, dat er een auto uit 1906 voorbij komt getuft, waar iemand zijn ziel en zaligheid in heeft gestopt. En de eigenaars zijn ook altijd interessante mensen….”  Al 35 jaar organiseert Mike de Oldtimerdag in Lelystad en de anderen doen daar inmiddels ook alweer 20 jaar aan mee.

Erop uit trekken

Kenmerkend voor Second2New is dat ze erop uit trekken om potentiële klanten kennis te laten maken met hun product: ze bezoeken clubavonden, toertochten, en gaan naar mensen toe. Daarmee breidt de olievlek zich snel uit en worden ze ook actief benaderd. En mensen beginnen zich bij hen te melden om bij ze te komen werken.

S2N presentation quote 2.png

Mike: “We kennen de oldtimerwereld vanuit veel verschillende perspectieven, maar het grote gemeenschappelijke kenmerk is dat er uitsluitend emotievol en liefdevol over de auto gepraat wordt. Daardoor heb je al snel een klik, en dat is belangrijker dan alleen maar commercieel de markt in gaan. Onze missie om auto’s nog jaren op de weg te kunnen houden spreekt enorm aan. En zelfs partijen zoals FEHAC komen naar ons toe”.

Als we denken dat iets kan, dan doen we het gewoon

Doordat de achtergrond van de drie verschillend is vullen ze elkaar uitstekend aan. Brigitte is afgestudeerd aan de TU Delft, waar ze o.a. materiaalkunde heeft gestudeerd, Mike is actief in de IT en Michel is financieel economisch onderlegd. Voordat ze aan het Second2New avontuur begonnen waren ze allemaal al zelfstandig, met eigen advieswerkzaamheden. Daar zagen ze al veel ideeën die interessant waren, maar om verschillende redenen niet van de grond kwamen. Hun aanpak was ook daarin uniek: bekijken of het in andere omstandigheden toch haalbaar zou zijn. En ze wilden ook zelf met deze ideeën aan de slag gaan, naast alleen maar adviseren: “we houden alledrie van doorpakken: als we denken dat iets kan, dan doen we het gewoon!”

S2N presentation quote 3.png

Michel: “We hebben heel veel bedrijven gezien die veel potentieel hadden, maar toch failliet gingen. De slagingskans van een startup is maar iets van 10%. Wij dachten, hoe kunnen we dat omdraaien. Vanuit die gedachte zijn we gestart.” 

Daarbij kijken ze sterk vanuit een kosten perspectief: “Bedrijven moeten proberen deze zoveel mogelijk variabel te maken en dus heel goed na te denken over wat je absolute toegevoegde waarde is: wat doe je wel, wat doe je niet.”

Maar daarnaast zijn zaken zoals timing erg belangrijk: je moet precies op het juiste moment goed zitten.

3D printen is niet 3D scannen

Veel mensen die voor het eerst van 3D scannen horen denken daarbij aan 3D printen. Maar dat is natuurlijk niet hetzelfde. “Wij maken van een fysiek object iets digitaals ipv andersom…”

S2N presentation quote 4.png

“Wanneer we bij een opdrachtgever gaan scannen dan doen we meestal meteen de hele relevante omgeving. Dus bijvoorbeeld meteen alle knoppen, in plaats van alleen degene die gereproduceerd moet worden. Dat kost op dat moment weinig extra tijd en levert uiteindelijk alleen maar voordeel op”

 

Eigenlijk doet Second2New nog iets anders heel erg goed: niet alleen het nauwkeurig 3D digitaliseren van een voorwerp, maar ook het organiseren van de nieuwe productie. En dat laatste is minstens zo belangrijk wanneer je met een scan een nieuwe reproductie wil maken.

3D scannen geeft de opdrachtgever veel mogelijkheden: moet het object weer net zoals vroeger worden, van hetzelfde materiaal, of juist heel anders, beter, sterker, lichter? Of kies je ervoor bijvoorbeeld alles in hout te produceren in plaats van helemaal origineel.

Verbondenheid van eigenaren en clubs

Wat in de oldtimerwereld bijzonder belangrijk is, is de verbondenheid van eigenaren en clubs. “Dit hebben we volledig omarmd in ons business model. We bieden als het ware een soort kickback voor de eerste opdrachtgever. Automatisch, tot in eeuwigheid. En aan zowel particulieren als clubs. Daarmee worden de kosten voor het 3D scannen dus ook een potentiële inkomstenbron. Het leuke is dat we daarmee dan ook niet concurreren met bijvoorbeeld de clubs, maar juist partneren: we doen het samen.”

 

En ook restaurateurs helpen vaak mee: “Zij kennen de moeilijk beschikbare onderdelen, en wanneer ze deze tijdens de restauratie laten scannen, kunnen ze garanderen dat moeilijk beschikbare onderdelen beschikbaar blijven.”

S2N presentation quote 5.png

Dat dit model goed werkt blijkt wel uit de vele aanbevelingen die ze krijgen. “Ons werk is ook noodzakelijk. Er wordt veel geklaagd over oude benzineauto’s, maar het is wel ons erfgoed. En dus moet het behouden blijven: de auto heeft zoveel veranderd. Want een auto die stil staat in een museum vinden we niks, ze moeten de weg op! Dat heeft veel meer impact en exposure.”

En het zijn niet alleen auto’s die ze zo op de weg houden, maar ook de verhalen blijven in leven, en de techniek. “Dat maakt autohistorie zo interessant: het is als het ware een reflectie van een tijdgeest en geeft historisch besef. We zijn en rijden allemaal bijzonder milieubewust, maar vinden het zonde deze auto’s niet meer op de weg te zien.”

 

En dus zien we eigenlijk bij het drietal dat, ondanks de sterk rationele opzet van hun bedrijf, de verhalen van klanten en de door hen beleefde passie de werkelijke drijfveer van Second2New is.

"Hij zit erin!"

Brigitte, de materiaalkundige van het stel, kan zichzelf volledig verliezen in de technische kant van een probleem, het tekenen van onderdelen, urenlang puzzelen. “Eigenlijk vreemd”, zegt ze: “Tijdens mijn studie haalde ik voor die onderdelen met moeite een zesje, maar nu is het mijn obsessie, waarschijnlijk omdat ik een concrete toepassing heb gevonden.”

Daarnaast is het ook puzzelen hoe een onderdeel nagemaakt kan worden, bij producenten langsgaan. “Deze zoektocht komt nooit af, daar kun je mee bezig blijven….”

S2N presentation quote 6.png

Ze geeft het voorbeeld van een knopje voor een Bugatti uit 1938. Op het eerste gezicht ziet het er eenvoudig uit, maar de producent eiste andere minimale afmetingen in de tekening. “Daar was ik na 3 dagen nog mee bezig. Maar dan breng je ’s middags het onderdeel bij de klant en dan krijg je om half 4 ’s nachts een mailtje met 'Hij zit erin' inclusief de foto’s. En dan zie je de passie van de ander, die er ook tot in de nacht mee doorgaat. Onze passies en die van de klant sluiten mooi op elkaar aan.”

Het is vooral leuk wat jullie doen.

“Jullie zochten naar kwaliteiten die wij hebben, maar voor ons is ook het toekomstperspectief interessant wanneer jullie in productie gaan. Maar bottom line vinden we het vooral hartstikke leuk wat Voitures extravert doet.”

S2N presentation quote 7.png

“Dat bij elkaar brengen, puzzelen is dus key: tot de kern van de materie komen. Maar het is natuurlijk ook een valkuil, we zeggen nooit nee, we blijven zoeken.” Het is een beetje de instelling van Pipi Langkous: “Het is niet eerder gedaan, dus we denken wel dat het kan…”

 

Voor Michel ligt de grote uitdaging in het aan elkaar knopen van verschillende zaken. “Het begint meestal bij bedrijfseconomische vraagstukken, maar ik blijf naar dingen kijken, en de waarom vraag stellen. Ik leg me nooit zomaar ergens bij neer.”

 

Mike haalt een kick uit het enthousiast krijgen van mensen. “We waren laatst aanwezig op een jaarvergadering met veel monteurs, technici, iedereen met de armen over elkaar. Maar door het verhaal draag je je eigen passie over, met geloof in de toegevoegde waarde. En je ziet dan gaandeweg de houding veranderen van achterover zitten naar het puntje van de stoel. We zouden oorspronkelijk tot 21u blijven, maar verlieten uiteindelijk pas om 23:15u de zaal. Gaaf!”

 

“En dat zien wij ook bij Voitures extravert: vanuit de visie, de passie uiteindelijk anderen meekrijgen in jullie verhaal. Dat is ook wat mensen kopen en zien: de lol en passie die je hebt. Je geeft anderen als het ware iets mee.”

 

En deze manier van werken houdt niet op bij klanten, ook in de selectie van partners en leveranciers zoek je naar spelers die dezelfde passie en plezier hebben, die bij je passen. “Daarbij werken we liever samen met bedrijfjes om de hoek dan de grootste producent ter wereld. Vaak zijn deze kleinere spelers ook veel meer gespecialiseerd dan de grote jongens.”

 

Net zoals Voitures extravert zijn ook wij niet de nieuwe Google of Facebook, maar willen we een mooie boterham verdienen met een prachtig product. Daar komt ook onze naam vandaan, met een knipoog naar second to none: er is niets beter te krijgen. Maar je moet onze naam wel altijd 3 keer herhalen voordat deze blijft hangen, ook dat lijkt op Voitures extravert.

Er was dan ook al vrij snel een match: “We proberen allebei het anders te doen, zijn gepassioneerd, jong, en betrekken maximaal ons netwerk. We krijgen echt energie van elkaar!”

bottom of page