top of page
Sander.png
Partner presentation sander.png

Rustig en vriendelijk, niet zo nodig op de voorgrond. Zo zou je Sander het beste kunnen omschrijven. Maar ondertussen zit hij overal aan tafel: observerend, afstand houdend, zaken op een andere manier bekijkend, relativerend, met af en toe een opmerking die het gesprek op scherp stelt. “Ik wil waarde toevoegen met mijn kwaliteiten rond denken, analyseren en ideeën vormen” aldus Sander Gaalman, 45 jaar, marktonderzoeker in hart en nieren.

Hij woont samen in Twente met vriendin en zoontje. Jarenlang actief geweest in een corporate omgeving, gepassioneerd in de zoektocht naar wat mensen beweegt, ze willen begrijpen en inzichten overdragen aan anderen.

 

Nieuwsgierigheid is de basis van alles

 

Nieuwsgierigheid, naar wat uit onderzoek gaat komen: wie zijn deze mensen, waar liggen hun behoeften, wat gaan ze zeggen? Dat zijn vragen waar Sanders hart sneller van gaat kloppen.

 

Onderzoek staat voor Sander niet op zichzelf, er moet wel iets meegedaan kunnen worden, commercieel succes behalen, nieuwe diensten ontwikkelen.

Dat is de ultieme kick: wanneer je écht iets hebt gevonden waarmee je kunt scoren, een juweeltje, een diamant.

Partner presentation quote 1.png

“Ik ben dan wel een onderzoeker, maar werk graag met mensen die inzicht tot leven brengen, er iets mee gaan realiseren”.

En daarmee kijkt Sander over de rand heen, met een

business bril naar de business, en is het uitermate belangrijk om de achtergond van de vraag door en door te kennen. “Het is voor mij zeker 50% van het werk, eerst echt in de wereld van de vraag te denken, voordat je aan de slag gaat met het daadwerkelijke onderzoek."

Het grootste succes bereikt hij dan ook door héél diep te begrijpen hoe iets in elkaar zit, en daar dan mee aan de slag te gaan. Zijn beste onderzoek komt voor een belangrijk deel voort uit persoonlijke drive: “...de bestaande propositie is soms gewoon niet in orde, dus dan besluit ik te bekijken of ik er nog meer uit kan halen."

Startende ondernemers helpen met The Lean Startup

Sander heeft jaren bij de grote corporates gewerkt, KPN, Planet Internet, UPC,

Ziggo, maar besloot zo’n 3 jaar geleden te stoppen en voor een periode een sabbatical te nemen: “…daarbij heb ik alle opties open gezet (duurzaamheid, sociaal), ik wilde vrij rondkijken wat ik ècht leuk vond, waar ik óók gelukkig of succesvol in zou kunnen zijn.”

​Al snel komt Sander in aanraking met The Lean Startup methode en raakt hij bijzonder geïnspireerd: de

Partner presentation quote 2.png

noodzakelijkheid om vrijwel zonder budget toch onderzoek te doen en na elke stap te kijken hoe verder te gaan. Heel anders dan werken met oneindige budgetten. 

 

“Ik vond het heerlijk om te werken met 1 of 2 personen, altijd met gepassioneerde ondernemers: de help-relatie was heel direct. In grotere bedrijven tellen vooral de processen, belangen, hokjes, en krijg je niet vaak gedaan wat je wil.”

 

Startende ondernemers letten altijd goed op het eindresultaat en de vorm van onderzoek is heel 1-op-1: geen budget, dus de straat op, vragen stellen. “Voor mij was het eigenlijk de ontdekking van de essentie van onderzoek: spreek iemand aan, stel vragen, luister goed en doe er iets mee.”

 

Aan het einde van zijn sabbatical heeft Sander besloten vooral dicht te blijven bij wat hij goed kan: onderzoek doen. Zowel startups helpen, maar ook corporates. Vandaar dat hij momenteel werkzaam is bij een leuk klein onderzoeksbureau. “De startup mentaliteit heeft zich in me genesteld: die neem ik mee in elke volgende klus.”

 

Sander droomt van prestaties leveren op topniveau, iets dat al in hem is genesteld sinds hij op zijn 6e een NBA wedstrijd op televisie zag. Toen hij op zijn 7e eindelijk het veld mocht betreden leidde hem dat tot het hoogste niveau, in een juniorenteam. Die manier van samenwerken, met fanatieke trainers en coaches, een topselectie, alles goed op elkaar afgestemd, gedreven, dát is wat hij ook professioneel ambieert. Soms komen er flarden van die elementen samen in zijn werk, maar zo goed als tijdens het basketbal heeft Sander het nooit meer gezien. Is daarom nog een echte wens…

En net zoals in het basketbal team, speelt Sander altijd zijn bekende positie: op verschillende manieren denken, in data duiken, analyseren, en dan de ideeën kant op. Zowel detail denken als strategisch denken. In- en uitzoomen. Zowel op schaal, maar ook op soort. Terwijl hij altijd rustig blijft, zich niet gek laat maken en afgewogen keuzes maakt.

Voitures extravert helpen: want het is speciaal, gedurfd

Tijdens zijn sabbatical stond Sander open voor alles, maar toen Martijn hem benaderde met een onderzoeksvraag was het een no-brainer om hem te gaan helpen. “Ik ben meteen geïnteresseerd wanneer iemand iets speciaals gaat doen, iets gedurfds. En ik kon hem daarmee helpen! Echt hartstikke leuk en mooie kans, waarbij de samenwerking tot heel mooie dingen heeft geleid.”

Partner presentation quote 3.png

“Ik zou heel graag samen met Voitures extravert nog meer 'brokjes' Lean Startup testen. Er is al veel gedaan, en eigenlijk is de hele methode deel van de denkwijze van de jongens van Voitures extravert, maar voor mijzelf zou ik het graag nog wat meer methodisch willen uitwerken. Als de gelegenheid zich voordoet.”

 

“Als ik nu zie hoe ver Martijn en Jurgen zijn gekomen denk ik dat de grootste kansen voor hen liggen op het vlak van Lean Branding: een A-merk worden, en dat op een lean manier tot stand laten komen. Beyond storytelling, anders doen! Daarin zou ik heel graag mee willen denken.”

bottom of page